Clientondersteuning

De gemeente is verplicht om gratis clientondersteuning aan te bieden. De clientondersteuner kan u onder andere helpen bij het doen van een WMO aanvraag in uw gemeente. De gemeente koopt deze ondersteuning in. Elke gemeente mag zelf bepalen hoe de clientondersteuning aan te bieden. Waarbij de clientondersteuner mag helpen kan per gemeente verschillend zijn. Er zijn gemeenten waarbij er beperkte clientondersteuning geboden wordt. Zo kan het zijn dat in bepaalde gemeenten er niet geholpen kan worden bij het schrijven van persoonlijke plannen, PGB aanvragen of bezwaren bij een afwijzing vanuit de Wmo.

Soms komt het voor dat er een wachttijd is voor het starten van de clientondersteuning. Hoe clientondersteuning is geregeld in uw gemeente ziet u hier: Waar kunt u terecht voor Wmo-cliëntondersteuning? | Onafhankelijke cliëntondersteuning | Regelhulp – Ministerie van VWS

Clientondersteuning van CO Mobiliteit

CO Mobiliteit biedt professionele ondersteuning aan iedereen met behoefte aan maatwerk oplossingen voor zelfstandige mobiliteit buiten de deur. Wij bieden cliëntondersteuning door heel Nederland. Onze clientondersteuning is gratis en kent geen lange wachttijden. Wij informeren en organiseren, de regie ligt bij u.

CO Mobiliteit hecht waarde aan uw keuzevrijheid en ondersteund hier graag in. Wanneer u niet meer goed ter been bent vindt CO Mobiliteit het van groot belang dat u zelf kunt bedenken hoe u dit op wilt lossen. Zelf nadenken, uitproberen en ervaren wat voor u de juiste oplossing is voor het vergroten van de mobiliteit. Zo houdt u de regie. Wij werken in uw opdracht samen met specialisten zoals ergo- en fysiotherapeuten die meedenken en zo nodig observeren of uw gewenste oplossing, ook de beste oplossing voor u is. Zo eindigt u altijd met een oplossing die het best bij u past.

Niet meer afhankelijk zijn van uw partner, familie of vrienden om ergens te komen. Op uw tijd en manier aankomen op de plek van bestemming. Uw vrijheid weer terug. CO Mobiliteit denkt graag met u mee over de haalbaarheid van de door u gewenste oplossing.

Zo werkt het:

  • Intake: tijdens de intake bespreekt de clientondersteuner met u de door u gewenste oplossing voor het vergroten van de mobiliteit. Mogelijk heeft u al bedacht welk vervoermiddel (scootmobiel, elektrische fiets of rolstoel) het best bij u past. De clientondersteuner denkt tijdens dit gesprek met u mee over de noodzakelijkheid van het hulpmiddel, de mogelijkheden van financiering en informeert u, indien aan de orde, over het loket WMO. Denkt de clientondersteuner dat u in aanmerking komt voor een oplossing vanuit de WMO, dan zal u hierover worden geïnformeerd. De rechten, plichten en de procedure wordt aan u uitgelegd in begrijpelijke taal.
  • Persoonlijk plan: denkt de clientondersteuner dat u in aanmerking komt voor een oplossing vanuit de WMO en wilt u aanspraak maken op een vervoermiddel vanuit de WMO, dan doen wij in uw opdracht de aanvraag. Indien nodig schrijven wij samen met u een persoonlijk plan. Hierin motiveren wij onder andere waarom het vervoermiddel van uw keuze voor u het best werkt. Dit doen wij zodat de gemeente begrijpt waarom u van mening bent dat dit de beste oplossing is.
  • Medische onderbouwing: soms is het nodig om de gemeente extra goed uit te leggen waarom u een bepaalde oplossing nodig heeft. Het helpt dan in veel gevallen om zoveel mogelijk informatie te geven over uw medische situatie. Advies van bijvoorbeeld uw ergotherapeut of ander behandelend specialist kan worden toegevoegd aan het persoonlijk plan of in een aparte rapportage worden weergegeven.
  • Melding: wij maken namens u de melding bij het wmo loket van uw gemeente. Indien relevant wordt het persoonlijk plan en de medische rapportage bijgevoegd bij de melding of later nagestuurd. De gemeente heeft 6 weken voor het onderzoeken van uw melding. Onderdeel van het onderzoek is meestal het voeren van een gesprek met een consulent van de WMO.
  • Keukentafelgesprek: er wordt gesproken over uw situatie en reden waarom u de melding heeft gedaan. De gemeente heeft al veel informatie gekregen vanuit het persoonlijk plan en/of medische rapportage zodat er al veel informatie over u bekend is. Bij het gesprek met de gemeente is de clientondersteuner (telefonisch) aanwezig als u dat wil.
  • Ondersteuningsverslag: na het gesprek met de WMO consulent ontvangt u meestal een ondersteuningsverslag. Het ondersteuningsverslag biedt een weergave van het gesprek dat is gevoerd met de WMO consulent. Meestal ziet u ook al een voorlopige conclusie of u in aanmerking komt voor een toekenning. De clientondersteuner van CO Mobiliteit leest graag samen met u het ondersteuningsverslag door.
  • Aanvraag: door het ondersteuningsverslag te ondertekenen en terug te sturen naar de WMO consulent doet u formeel de aanvraag.
  • Besluit: na het terugsturen van het getekende ondersteuningsverslag heeft u formeel de aanvraag gedaan. De gemeente heeft dan nog 2 weken voor het maken van een officieel besluit. Dit officiële besluit heet de beschikking. De beschikking ontvangt u per post. In de beschikking leest u wat de gemeente heeft besloten.
  • Toekenning: heeft de gemeente besloten u een toekenning te geven dan krijgt u het hetgeen door u is aangevraagd.
  • Afwijzing: heeft de gemeente besloten uw aanvraag af te wijzen, dan moet de gemeente daar een goede reden voor hebben. De reden voor afwijzing staat dan in het besluit. De clientondersteuner kijkt dan samen met u of de afwijzing terecht is. Wanneer de clientondersteuner denkt dat een bezwaar indienen zinvol is, dan zal de clientondersteuner indien u dit wenst uit uw naam het bezwaar indienen.